Spring til indhold
Luk

Sundhedsstyrelsen anbefaler

   Papirklip

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet følgende anbefalinger om alkohol, til dig som enten planlægger graviditet, er gravid eller ammer.

Er du gravid, undgå alkohol

Siden 2007 har Sundhedsstyrelsen anbefalet gravide ikke at drikke alkohol. Anbefalingen bygger på et forsigtighedsprincip. Man ved nemlig ikke med sikkerhed, hvor lidt alkohol der skal til for at skade fosteret. En gennemgang af den eksisterende forskning viser dog, at en genstand om dagen eller derover kan være skadeligt. På nuværende tidspunkt er der ikke solid dokumentation for, at indtagelse af mindre end én genstand per dag kan skade fostret.

Sundhedsstyrelsens forsigtighedsbetragtning har flere begrundelser. Nogle fostre er mere følsomme overfor alkohol end andre. Hvad der i større grupper af kvinder ser ud til at være risikofrit for barnet, er derfor ikke nødvendigvis risikofrit for den enkelte kvinde og hendes barn. Desuden er de skader, som hovedparten af forskningen har undersøgt for, skader som er mulige at måle kort efter fødslen. Det er fx skader som abort, dødfødsel, væksthæmning hos fosteret, for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, for lille ved fødsel i ft. graviditetslængde (IUGR) og organskader. De neurologiske skader har man mindre viden om, fordi sådanne skader er svære at måle, når barnet er nyfødt.

Endnu et argument for en forsigtighedsbetragtning er, at der løbende kommer ny forskning til, der skaber tvivl om den nedre grænse for et skadeligt alkoholforbrug under graviditeten. Senest har en større dansk undersøgelse, som blev offentliggjort i starten af 2012, påvist, at gravide har en markant øget risiko for at abortere spontant, hvis de drikker 2-3 genstande om ugen i de første 16 uger af graviditeten. Da man ved, at alkohol kan være skadeligt for fostre, og at skaderne kan undgås fuldstændig, hvis gravide holder sig fra alkohol, så vælger Sundhedsstyrelsen at anvende et forsigtighedsprincip.

Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld

I første del af graviditeten foregår dannelsen af de forskellige organer, og det er derfor vigtigt at beskytte fosteret mod alkohol også i den tidlige del af graviditeten. I princippet er det fra det øjeblik undfangelsen finder sted, at man bør undgå alkohol. Mange unge kvinder i Danmark er vant til at drikke meget alkohol, når de går i byen eller til fest. Da der kan gå flere uger, før man finder ud af, at man er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen for en sikkerheds skyld, at man derfor undgår alkohol, hvis man planlægger at blive gravid.

Selvom en gravid har drukket ved flere lejligheder, før hun finder ud af, at hun er gravid, kan det altid betale sig at stoppe.

Vær tilbageholdende med alkohol når du ammer

En del af den mængde alkohol en nybagt mor drikker i ammeperioden passerer over i modermælken. Det nyfødte barn er følsomt overfor alkohol, fordi dets lever ikke er helt færdigudviklet. F.eks. kan barnets grovmotorik og søvnmønster blive påvirket. Man kender ikke den nedre grænse for, hvor lidt alkohol der skal til for at påvirke et barn, der bliver ammet. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinder der ammer er tilbageholdende med at drikke alkohol.

Det er ikke muligt at fremskynde processen med at få alkohol ud af modermælken ved fx at drikke meget vand eller ved at malke ud.